joi, 2 martie 2017

Reguli de netiqueta

Gmail

Hornet-Bulgaru Roberta-Elena

                                                                
10 reguli de  NETIQUETA
Regula 1: Verificarea ortografică şi corectarea mesajelor,  în toate comunicările scrise pe internet, deoarece erorile pot diminua credibilitatea mesajului.

Regula 2: Nu scrie totul cu Caps Lock într-un text, deoarece este ca şi cum ai ţipa la cel care te citeşte.

Regula 3: Onestitatea este o neticheta bună, deoarece comunicaţiile în reţea nu sunt valide fără ea. Fii sincer în profilurile tale şi în alte comunicări, deoarece onestitatea creează cea mai bună experientă on-line.

Regula 4: Fii tu însuţi online, pentru că nu eşti anonim şi alţi utilizatori sunt oameni reali. Nu spune şi nu fă online, lucruri pe care nu le-ai face  în realitate, pentru că nu poţi fi luat în serios,  Imaginea ta online este importantă. N-o strica prin a fi altcineva decât eşti.

Regula 5: Nu jigni şi nu răspunde la jigniri, sau orice altceva ce reprezintă o insultă personală comunicata prin intermediul internetului. Normele netichetei vor să civilizeze internetul, deoarece acesta este codul de conduită socială.

Regula 6: Nu faceţi spam şi nu urmaţi urmați link-uri de tip pop-up şi spam-ul, deoarece acestea pot duce la viruşi, spyware şi malware.

Regula 7: Fii conservator în e-mailul trimis şi liberal în e-mailul primit, deoarece calitatea este mai bună decât cantitatea.

Regula 8: Nu trimite e-mailuri noaptea târziu, deoarece aceasta poate pune  în discuţie stilul tău de viaţă.

Regula 9: Cumpăra de pe site-uri web securizate, deoarece acestea protejează informaţiile tale.

Regula 10: Fii discret în tot ceea ce faci pe internet. Aceasta include crearea de profiluri pe reţelele sociale şi postarea de comentarii.



Forme de cyber-buling
Cyber-bullying (hartuire cibernetica) implica folosirea tehnologiilor informatiei si comunicatiilor, cum ar fi e-mail-ul, telefoanele mobile, pager-ele, site-urile web defaimatoare, blog-urile (exista persoane agresive care creaza pana si blog-uri), etc., cu scopul de a ataca in mod deliberat, repetat si ostil un individ sau un grup de indivizi.

Hartuirea cibernetica poate fi simpla in contextul in care se continua trimiterea de e-mail-uri unei persoane care a spus ca nu vrea sa mai comunice cu expeditorul, e-mail-uri care pot contine amenintari, remarci sexuale, incitari la ura, sicanari ale victimelor facand din acestea subiecte ridicole pe forumuri, precum si afisarea oricaror declaratii false care au ca scop umilirea.

Agresorii cibernetici pot divulga date reale, cu caracter personal, despre victimile lor pe site-uri si forumuri sau pot publica materiale in numele lor cu scopul de a le defaima si/sau ridiculiza. De asemenea, unii agresori pot trimite si e-mail-uri de amenintare si hartuire, in timp ce altii publica barfe si instiga alte persoane la rautate impotriva victimelor. Cu toate acestea, remarci sexuale şi amenintari sunt uneori prezente în cyber-bullying, dar nu reprezinta acelasi lucru cu hartuirea sexuala şi nu implica neaparat „pradatori” sexuali.

Cyber-bullying este termenul folosit pentru a defini diverse forme de abuz psihologic, asemanator cu hartuirea convetionala, dar comunicata prin Internet. Cyberbullying-ul poate include:
• Batjocora repetata a unei persoane
• Trimiterea de mesaje text obscene prin intermediul Internetului
• Trimiterea de continut obscen si ofensator prin intermediul mesageriei web pentru a intimida pe cineva
• Folosirea de continut obscen in timpul convorbirilor online
• Ridiculizarea cuiva prin crearea unui profil sau a unui blog fals, continand informatii umilitoare
• Trimiterea de amenintari
• Publicarea online a unor videoclipuri sau poze personale fara acordul persoanei in cauza.


Elev:Hornet-Bulagru Roberta-Elena